Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Kan jag ens vara omodern?

Mitt i slentriant scrollande fångar en fråga mig ” Vad anser ni vara TOTALT OMODERNT? ”.
Svaren varierar men genomgående påtalas det att vi ska inte bry oss om trender, utan klä oss istället i vad som just ”du känner dig fin i” – blandat med tydliga ställningstaganden mot foppatofflor, capribyxor och tunika kombernerat med tights.

Själv funderar jag på mitt egna svar i flera dagar. Den förhållandevis enkla frågan öppnar upp så många frågor om just mode och hur vi ställer oss till trender.

Kläder kan ha stor inverkan på ens självkänsla och vi bör alla få njuta av känslan som uppstår när man kliver in i ett sammanhang och känner att ens egna outfit är alldeles precis rätt – rätt för sammanhanget, representerar vem du är men även av en hint av vem du vill vara. En outfit som gör att du känner dig helt bekväm och där du diskret (omevetet?) träffat rätt på de ytterst nyanserade koderna som gör din outfit ”rätt”. Kanske har du valt rätt gröna färg, häng tjocktröjan avslappnat tvärs över bålen eller satt på dig bikinitoppen trendigt uppochner?

Det är snudden på naivt att tro att vår egna uppfattning om vad vi ”känner oss vackra i” inte påverkas av just trender. Oavsett om du ser dig själv som aktivt eller passivt intresserad av modetrender så påverkas du.

Som ointersserad är det rent utav opraktiskt att köpa kläder som är omoderna, de tenderar att inte finnas att köpa helt enkelt. Annars hade vi haft många fler som gått runt med krinolin, neonrosa magtröja eller toga. Det är både tidskrävande och ofta dyrare att välja kläder som inte är trendiga. Så om du inte ser dig som modemedveten eller trendföljande behöver du ta ett långt mer aktivt val av inköp för att ändå inte köpa trendriktiga plagg.

Dessutom är vi, som så ofta påpekat; flockdjur. Solomon Asch konformitetsexperiment på 1950-talet påvisade att vi faller både snabbt och lätt för social påverkan.
Testet gick ut på att en testperson omgavs av skådespelare som även de uppgav sig vara testpersoner. Gruppen fick betrakta bilder av linjer och uppge vilka streck som var lika långa – skådespelarna uppgav medvetet felaktiga svar men såg till att alla uppge samma fel svar. Försökpersonen började ifrågasätta sitt eget omdömme och föll in i att uppge samma falaktiga svar som resterande gruppmedlemmar.

Vi anpassar oss alla och det just du känner dig fin i är inte sällan det som råkar vara lite lagom modernt eller trendigt just nu. Kanske det inte överrensstämmer med trenderna i senaste modetidiningen utan det kan vara en lokal trend som vuxit fram där du bor eller som bara förstås av dina vänner.

Så självklart ska du välja att klä dig i ”vad just du känner dig fin i” men du behöver inte oroa dig att det är totalt omodernt!

Bild: Jean-Philippe Delberghe

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *