Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ansikstmaskens baksida

Idag är ansiktsmask obligatoriskt i många länder i världen. Coronapandemin har rört sig från land till land och skapat en massindustri av engångsartiklar som plasthandskar, förkläden, skyddsvisir och mängder av ansiktsmasker.

Den höga efterfrågan på skydd mot COVID-19 har lett till att mängder av skydd producerar, många utan ordentlig kontroll eller godkända material. Problemet med engångsartiklar är att de är just förbrukningsvaror och leder till stora plastföroreningar runtom i världen. Ansikstamaskerna utgör en stor risk för både djur och hela ekosystem. Som all annan plast som förtärs av djur, är risken stor att deras magsäck fylls med plaster som inte bryts ner och djuret svälter saka ihjäl. Dessutom finns hög risk för djur att trassla in sig eller kvävas av plasten.

Plastavfallet kan aldrig brytas ner helt i naturen utan leder istället till micro-plaster som sprids.

Vad är då lösningen? Det mest hållbara är helst klart återanvändningsbara masker. Det går lätt att sy en själv men finns även mängder att köpa för den som inte känner sig händig! Med rätt användning och tvätt över 60 grader så är de lika säkra som engångsmasker. Men gör en ofantlig skillnad för miljön!

Vi kan inte låta en kris ge spelrum för att förvärra en annan kris. När COVID-19 har passerats eller åtminstone hanterat så kommer miljöfrågorna vara lika relevanta och akuta som de är nu. Plastföroreningarna som följer i Corona-epedemins kris kommer finnas kvar i över 400 år. Miljontals ansiktsmasker och andra plastskydd har upptäckts både i naturen och i haven.

Redan nu kan man konstatera att utanför Franska rivieran och i öar tillhörandes Hongkong har man genom dykningar hittat oerhörda mängder av engångsmasker och plasthandskar.

Och helt ärligt – vad har mest modestatus – ett engångsskydd a la sjukhus style eller ett tygskydd med ett personligt tryck som kan matcha resten av din outfit?!

Bild: Michael Jin 

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *