Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

BOMULL

Nyfiken på ett tyg, osäker på hur du ska tvätta det eller undrar du bara vad du faktiskt har på dig? Välkommen till materialskolan!

Här nedan har jag samlat övergripande information som bomull. Har du fler frågor eller funderingar så lämna en kommentar!

BOMULL KOMMER FRÅN:
Det är ett material som vi människor använt i textilier i över 5000 år! Främst för kläder men också hushållstextilier. De fluffiga bomullsbollarna plockas fortfarande för hand eftersom det är svårt skörda dem med maskin. Det är en industri som fortfarande innebär hårt arbete, starka besprutningsmedel och en relativt kort skördetid vilket innebär ett mycket stor utsatthet för de som arbetar inom bomullsindustrin.

Idag motsvarar bomull ungefär 40 % av alla textilfibrer som tillverkas. Även om det är ett naturligt växtfibrer så kräver det mycket stora mängder sötvatten för att kunna växa. Det är en planta som behöver ett tropiskt klimat och för att få ut så mycket material som möjligt så är majoriteten av dagens plantor genmodifierade.

BOMULL INNEBÄR MYCKET KEMIKALIER
Endast 2,5 % av jordens uppodlade mark är bomull men motsvarar 25 % av alla de bekämpningsmedel som används inom jordbrukssektorn. Både GMO, genetiskt modifierade organismer, och besprutningsmedlen har haft stora, negativa konsekvenser för odlare och bomullsplockare. Dels hälsomässiga aspekter då de flesta som arbetar i nära kontakt med bomullen inte har tillgång till ordentlig skyddsklädsel som stänger ute besprutningsmedlen, dels ekonomiska konsekvenser då GMO har ökat konkurrensen för bomull. De som inte har råd med GMO till sina lokala, mindre odlingar får det svårt att överleva på den mängd bomull de producerar på naturlig väg. Det är dock allt vanligare att småodlare tar stora lån för att köpa in GMO medel i försök att konkurrera, vilket ofta leder till att de hamnar i stora skulder och om skörden slår fel kan de fastna i en situation där de har skulder för GMO men inte haft ordentligt med intäkter för att täcka upp det och sedan ha några pengar kvar.

BOMULL KRÄVER STORA MÄNGDER VATTEN
För att odla bomull så krävs också en stor mängd vatten. Exempelvis förbrukar ett nytt par jeans cirka 8000 liter från odling av bomull till att du tar på dem för första gången hemma. Vilket är ofantliga mängder, speciellt om man håller i åtanke att det råder vattenbrist som konsekvens av bomullsodlingar på flera platser runt omkring i världen.

I Uzbekistan exempelvis har man använt sig av konstbevattning för att öka produktionen så mycket som möjligt. Detta har haft stora konsekvenser på landet geografiskt och därigenom befolkningen.

BOMULL ÄR NÄRA BUNDET TILL POLITIK
Bomullen är en viktig exportvara för flera länder – bland annat Mali, Pakistan och Uzbekistan BNP är helt beroende av sina bomullsodlingar. Eftersom bomullsindustrin är så stor blir det till en politisk pusselbit som används både för att hota och muta – både för att kräva bättre arbetsförhållande för arbetande på bomullsfälten men också för att pressa ner priset på bomull. Om (västerländska) länder väljer att bojkotta bomull från ett land kan det ha förödande konsekvenser för både dess befolkning och landets hela ekonomi.

BOMULL TILLVERKAS I:
Bomull odlar i större skala i över 80 länder. Men sex länder står för 80 % av världens totala bomullsproduktion. Ledande är Indien, följt av Kina, USA, Pakistan, Brasilien och Australien.

BOMULL KOMMER FRÅN BOMULLSPLANTOR:
Bomull är ett växtbaserat fiber som kommer från bomullsbusken. Viste du att det finns runt 50 olika bomullsarter men det är främst fyra av dem som används för att skapa textilier!


OLIKA CERIFITKAT OCH KLASSIFIERINGAR:
Ekologisk (organisk) bomull Bomull odlad utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.
Det innebär sämre avkastning och mer arbete för de som odlar bomullen. Det kräver lika mycket (ibland mer) vatten en odling av behandlad bomull. Vilket gör att även om ekologisk bomull innebär mindre giftiga ämnen i naturen så elimineras inte den negativa inverkan som bomullsodling har på miljön. För att klassa något som ekologisk bomull så är det bara själva odlingen som ska ske utan kemikalier, de kan fortfarande förekomma vid exempelvis färgning av tyger!

Återvunnen bomull Som namnet antyder, när man återanvänder fibrer från bomull till att skapa nya textilier. Utmaningen ligger i att varje gång fibrer återanvänds så blir de allt kortare och plaggets hållbarhet blir allt sämre… Idag går utvecklingen otroligt snabbt för återbruk av textilfibrer och jag ser fram emot all inovation som sker inom området!
Tänk på att ett plagg aldrig består enbart av återvunnen bomull (även om etiketten stoltserar med återvunnet material) eftersom hållbarheten då helt enkelt blir alldeles för dålig utan det är alltid nya fibrer blandat med återvunnet.

Better Cotton Initiative (BCI) ställer relativt låga krav för att uppfyllas. Syftet med BCI är att minska användandet av vatten/insektsmedel och gödningsmedel (observera minska, inte utesluta helt!). Vidare jobbar man för ökad kunskap om biologisk mångfald vid odling. Samtidigt ligger fokus också på arbetssituationen för bomullsodlare.
Det är ett viktigt intiativ i en industri som desperat behöver utvecklas framåt men BCI har också fått stämplingen som Green washing. Att vi som konsumenter ska invaggas i en tro att BCI-märkt bomull är helt okej både för miljön och för de som arbetar med att odla den – Det är inte fallet!

Global Organic Textile Standard (GOTS-certifikat) används för att märka naturfiber. GOTS har högre krav en exempelvis BCI och tittar på både miljö och socialt ansvar. I jämförelse med exempelvis ekologisk bomull så kräver GOTS-certifikatet att även kemikalier vid färgning begränsas. Vidare kräver de även minimilöner för anställda genom hela produktionskedjan vilket minskar något risken för slavarbete/oavlönat arbete. En textilprodukt måste innehålla minst 95% certifierat ekologisk bomull för för att få klassas som GOTS.

Fairtrade lägger allt fokus på arbetsförhållande genom att kräva minimilöner och okej arbetsvillkor för de som arbetar med bomullsproduktion. Därmed finns även vissa krav på minskad förbrukning av vatten och kemikalier. De arbetar för att stötta småskaliga jordbruk och kooperativ istället för att stärka stora aktörer inom bomullsindustrin.

Oekotex (Ökotex) har inget med ekologisk eller hållbar odling att göra utan fokuserar enbart på kvalitetssäkra att textilier är fria kemikalier som är skadliga för hud eller hälsa. Det är främst en garanti mot konsumenten att materialet inte är skadligt men skyddar inte de som arbetar med produktionen eller begränsar miljöpåverkan. Viktigt men ska inte förväxlas med ekologiskt producerad bomull.

BRA MED BOMULL:
– Nedbrytbart för naturen.
– Andas bra och svalkar när det är varmt.
– Lätt att färga om.
– Absorberar bra och blir dessutom starkare när det är blött!
– Bra skydd mot solljus.

DÅLIGT MED BOMULL:
– Krymper lätt vid tvätt
– Stor risk att det finns kemikalier kvar om du köper nytillverkat plagg.
– Dras inte ihop om det blir uttöjt.
– 100% bomullstyger skrynklar sig lätt.
– Bleks i solljus om det inte har starka kemikalier i sig.
– Även om malar inte gillar bomull så är det ett populärt offer för silverfisken.

TÄNK PÅ NÄR DU TVÄTTAR BOMULL:
– Bomull är ett tåligt material som oftast kan tvättas i både 40 och 60 grader. Även upp till 90 grader om nödvändigt. Men för dina kläder brukar 40 grader räcka, det sliter inte på plaggen i onödan och är dessutom bättre för miljön att inte tvätta varmare än nödvändigt.
– Däremot kan bomull ofta krympa om det inte förtvättats i samma höga temperaturer.
– Bomull färgas lätt av andra tyger om de tvättas tillsammans. Med andra ord blanda inte vita skjortan med röda kjolen!
– Kan gärna lufttorkas både hängandes eller liggandes.
– Undvik sköljmedel utan spraya på lite linnevatten om du vill få en starkare känsla av nytvättat.

HUR HÅLLBART ÄR BOMULL:
+ Nedbrytbart för naturen.
– Kräver enorm mängder kemikalier och vatten. Så som bomullsindustrin ser ut idag är det bra att välja andra material (prova Tencel, siden för varma sommardagar eller ull för svala vinterdagar). Eller handla second hand!

SLUTSATS:

Bomull är ett nedbrytbart material med många goda kvalitéer. Köp det bara om det är ett plagg du kommer älska och använda längre och allra helst helst seconds hand! Eller titta på andra material – det finns många alternativ som är betydligt mindre skadliga för vår natur.

Intressant inlägg?
Fler material kan du läsa om här i Materialskolan!


Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *