Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Bli en del av hållbart mode

Överallt skrivs det, pratas om och ges tips om hållbart mode. Börjar det kännas lite överväldigande? Många idag känner sig lite vilsna när de ska hitta nya kläder. De vill köpa något som är bra för miljön eller stärker en bättre klädindustrin – men vad är rätt? Och måste det bli mycket dyrare att handla hållbart?

Svaret är enkelt – se till att ditt nya plagg passar in i en (eller flera) av punkterna nedan! Då har du gjort ett aktivt val utan att det ska kännas krångligt! Ju fler punkter desto bättre såklart men bara du lyckas med en punkt så bidrar ditt agerande till en sundare klädindustri!

Recycled – Hitta plagg som är tillverkade i återvunna material.

Second hand – Köpa hållbart behöver inte vara dyrt! Second hand är det enklaste för att hitta hållbart och prisvärt mode. Kanske Tradera, Emmaus, Stadsmissionen eller Arkivet kommer bli din nya favoritkälla till förnyelse i garderoben?

Byta – Tänk bortom butiker och köpa nytt. Byt med familj eller vänner!

Hyra – Är det kläder för en fest eller något du snabbt kan tröttna på? Prova att hyra! Många ställen som hyr ut kläder, erbjuder att man kan köpa loss plagget som du förälskar dig totalt i det. Några exempel är Something borrowed (guldkant tillvardags), The wow closet (festkläder) eller Hyber (för barnkläder).

DIY – Gräv runt i din klädlåda och gå loss på Pinterest! Kanske du redan har det perfekta plagget, det bara behöver färgas om eller fixas till?

Lokalt tillverkat – Frakt och den internationella strukturen inom klädindustrin är en stor faktor som gör den så ohållbar. Passa på att shoppa på lokala marknader eller sök på Instagram efter lokala företag som du kan stötta.

Vintage – Leta efter en äldre pärla som är tillverkad i så hög kvalité att den fortfarande har många pr kvar att ge! Det finns många butiker (online och fysiska) som erbjuder välkurerade utbud. Här behöver du hitta dina egna hemliga ställen men två ställen att börja på är Vestiaire Collective eller Afound vintage.

Skräddarsytt – Om ett plagg passar dig perfekt så ser du inte bara ännu bättre ut, det slits också långsammare eftersom det inte blir onödiga belastningar på sömmar och tyg.

Rättvisemärkt – Leta efter märkningar så som GOTS eller Svanenmärkt. Du kan hitta flera märkningar här!

Ekologiska material – Leta efter ekologiska material men tänk på att det inte är klädesplagget med största ”Sustainable cotton” skylten som nödvändigtvis är bäst för miljön! Kolla varför det klassas som ett ekologiskt material och framför allt hur många procent av tyget som är av ekologiskt material. Det är tyvärr inte helt ovanligt att plagg med 2-5% ekologisk material, resten är icke-ekologiskt, skyltas som ”hållbara, ekologiska materialval”.

Giftfritt material – Leta efter naturmaterial och material som inte är skadliga för naturen eller som inte behandlats/färgats med starka ämnen som både har en negativ effekt för miljön och din egen hälsa. Enklast här är att kolla efter märkningar och våga fråga när du handlar!

Hantverk – Passa på att hitta ett nytt favoritplagg när du går på en hantverksmarknad! Plaggen är ofta närproducerade och dessutom kan du stötta ett mindre företag!

Re-design – Våga prova att göra om ett plagg hemma a la DIY style! Eller googla på klädmärken som skapar genom ”re-design” så får du upp många företag vars koncept är att skapa nya plagg från gamla plagg! Ett tips är Stadsmissionens Remake med de coolaste skjortorna!

Reparerat – Har du en hög långt in i garderoben med kläder som har tappat en knapp, en dragkedja som gett upp eller ett hål som stoppar dig från att välja plagget? Du är inte ensam! Ta ett djupt andetag, dra fram högen och skicka iväg den till en skräddare som gör kläderna användbara igen! Repamera är ett exempel på en modern skräddare som gör snygga lagningar snabbt!

Hög kvalité – Överväg hur mycket du kommer använda ett plagg. Det kan kännas dyrt att lägga 400 kr på en vit T-shirt kanske? Men används den 2 gånger i veckan så kanske det är värt att betala lite med för en tröja som håller sig fräsch längre?

Tidlös design – Om du ska välja nya byxor – försök tänka på vilka byxmodell trivs du i just nu? Och vilka byxor gillade du för 5 eller 10 år sedan? Har de något gemensamt? Våga välja byxor som du kommer använda och känner dig snygg i – snarare än att basera ditt val på ”trendguider” eller ”säsongens färg”. Vill du dra det än längre så googla på vilka byxor som fanns både på 40-,60,80-talet men som lika gärna går att hitta i butik idag! Det finns många plagg som helt enkelt tar över 100 år på sig att kännas daterade.

Nedbrytningsbart material – Välj material som naturen kan ta hand om av sig självt. Här går blandmaterial bort och försök håll dig till naturmaterial. Siden, bomull (utan giftig behandling!) och ull är typiska material som vår jord kan ta hand om utan att det kräver en lång process för att göra dem ofarliga.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *