Allt fler blir allt mer medvetna om hur klädindustrin ser ut idag. Vi vill gärna tro att vi blir klokare för varje år, varje generation och varje katastrof borde driva fram en allt bättre klädindustri.
Industrin blir bättre på många sätt. Allt fler giftiga ämnen förbjuds och innovativa material dyker upp överallt.
Samtidigt ser vi hur fast-fashion kulturen är helt invävd i vår konsumtion idag. Mellan åren 1992 och 2015 så har vi halverat livscykel av ett plagg (Källa:Green peace). Det innebär att om en tröja användes i 5 år på 80-talet så har vi idag tröttnat på den efter 2,5 år. Eller kanske är den utsliten efter 2,5 år?
Vad som ligger bakom det? Troligen många faktorer.
… Så som att kläder som sys idag är inte gjorda för att hålla lika länge. Fibrer produceras för att växa snabbt, inte för att bli så starka som möjligt. Trådar har sämre kvalité och infärgningar bleks. Kläder köps direkt från galgen istället för att mått-anpassas hos en skräddare och ett plagg som sitter fel slits snabbare,
… Dessutom så rör sig trender snabbare och en tröja känns snabbare inaktuell. Även om du inte är intresserad av mode så påverkas du av vad andra har på sig och vad för trender som syns i varje skyltfönster. Av den enkla anledningen – vi är flockdjur.
… Eller så blir den ersatt av en ny tröja, eftersom vi idag köper många fler plagg än för 40 år sedan. Det är accepterat att köpa en tröja, inte för att du behöver den utan för att du tycker om den. Klädinköp har rört sig från behovsinköp till nöljes-shopping i många fall.
… Kanske beror det på att vi tidigare inte hade råd att köpa en ny tröja? För kläder idag är så otroligt mycket billigare i inköp en tidigare. Den tråkiga tröjan kanske kändes lika tråkig på 80-talet men vi hade inte möjlighet att slänga ut den?
Var den första att kommentera