Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Fjädrar och dun

Påskfjädrar, dunjacka och dunkuddar.
Dun och fjädrar är verkligen perfekta för att skapa lätta men riktigt varma kläder som gör att du just känner dig som du har ett …duntäcke…runt dig när du går ute på gatan.

Men har du reflekterat över var fjädrarna och dunet kommer ifrån? Har tanken slagit dig men hastigt har du slagit undan den? Kanske det är enklare att inte veta?

Finns det en anledning till att det inte finns en romantisk bild på gäss som vandrar glatt vid en sjö, på etiketten till dunjackan som hänger i affären?

Det talas mycket om hållbarhet inom kläder. Överallt finns etiketter med ”premium”,”exclusive” och ”organic”. Men var står det om dun och fjädrar? Var de kommer ifrån eller hur de producerats?

Det talas mycket om hållbarhet men inte tillräcklig om hållbart på vilket sätt eller för vem. Dun och fjädrar kan ”tillverkas” på två olika sätt. Genom att plocka fjädrar på levande fåglar eller från fåglar efter slakt. Det kommer från gäss och tamankor men ibland också från kalkonindustrin.

Fjädrar från tamankor, gäss och kalkoner kommer ofta från djur som också används för produktion av ägg eller kött. Att använda alla delar av fåglarna kan ju betraktas som något mer hållbart. Men det är ett brutalt liv och öde. Fåglarna övergöds ofta till den gräns att deras ben inte kan bära dem och även om fjäderplockning från levande fåglar är förbjudet så går det att konstatera att det fortfarande förekommer. I resten av världen är fjädrar ofta plockade från levande fåglar – på så sätt får du ut fler fjädrar per fågel… Och det går åt många fjädrar för att fylla ut en skön jacka eller ett härligt täcke. För ett duntäcke krävs det dun från cirka 75 fåglar. Vill du veta i detalj så räcker en enkel googling eller gå in på Djurens rätt.

Trots en föråldrad industri så har dunjackor lyckats behålla en form av status som ”äkta material” med ”hög kvalité”. Det känns lättare att betala dyrt för en äkta dunjacka än för en med syntetmaterial. Men faktum är att det finns många fantastiska och högteknologiska material som idag kan ersätta dun och fjädrar! De syntetiska alternativen klarar sig bättre än dun vid tvätt och slits inte lika snabbt. Dessutom är allergirisken mindre.

Men finns det reko dun eller fjädrar? Många av de mest framstående friluftsmärken fortsätter att använda dun för det är fortfarande ett fantastiskt material. Dessutom är det nedbrytbart, något som är problematiskt för de flesta syntetmaterial.

Finns det alternativ?

Det finns alternativet att välja kläder med ”återvunnet dun”. Återvunnet är alltid ett bättre alternativ än nyproducerat. Både ur ett djur- och miljöperspektiv. Men det möjliggör att en primär dun-produktion kan fortsätta.

Hittar du en härlig dunjacka i butik så kolla om den är märkt med ”Responsible Down Standard”. Bland annat Fjällräven och Tierra har valt att fortsätta med dun men bara certifierad. Som de flesta certifikat så finns det kryphål men det visar på ett ställningstagande från företagen och en önskan om att medvetandegöra en industri som de tar avstånd från. Fjällräven har till och med gått ännu längre genom att producera en kortfilm där de visar dunproduktionen hos deras leverantör.

Givetvis kan du hitta en fantastisk jacka second hand! Kanske till och med på Stadsmissionen eller för annan verksamhet där dina pengar går till ett gott ändamål. Eller kanske det hänger en Fjällräven dunjacka i din förälders garderob. Inte gör den nytta där. Och inte är det mer hållbart att köpa en ny jacka än att väcka liv i den gamla.

Om du äger en dunjacka så mår den bäst av att förvaras i ett torrt utrymme och hellre hängandes luftigt än nedvikt i en låda. Om du vandrar ut i regnet så se till att den torkar helt innan den hängs undan – dun är ett organiskt material och kan lättare mögla. Jackan mår bäst av att rengöras med en fuktig trasa eller en borste.

En gång om året förtjänar jackan lite mer omtanke. En dunjacka värmer bättre om den tvättas med jämna mellanrum. Vid maskintvätt så, som alltid, kolla på tvättråden på etiketten. Men generellt gäller det ett tvättprogram för fintvätt på 30°C. Töm fickorna, stäng dragkedjorna och vänd jackan ut och in. Tvätta aldrig med blekmedel och för extra lyx, välj ett dun-tvättmedel.

För många av våra dunplagg rekommenderar vi att du vänder dig till en fackkunnig tvättinrättning för vattenbaserad tvätt. Du bör alltså följa de tvätt- och torkanvisningar som anges i just ditt plagg! För torkning, släng in jackan direkt i torktumlaren med 2-3 tennisbollar och låt den torka på låg värme under lång tid – räkna med att behöva starta om torktumlaren för att få jackan genomtorr. För fler detaljer så har Tierra riktigt bra info på sin sida!

Att handla etiskt eller hållbart är aldrig svart/vitt utan vi måste alla hitta en balans på vad vi kan stå för. Med det sagt önskar jag glad påsk men ber er hoppa påskfjädrarna i riset!

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *