Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Nyttja en kvinna för att stärka en annan

Kläder, mode och stil kopplas oftast samman med kvinnor. De flesta modetidningar, modebloggar och klädreklam riktar sig till kvinnor. Kvinnor köper mer kläder till sig själva. Kvinnor köper oftare kläder till barn än män gör. Kvinnor köper oftare kläder till sin sambo.

Kvinnor har störst inflytande på vårt samhälles klädkonsumtion.

Kvinnors kamp för rättigheter och jämställdhet sker överallt. Över 75 % av alla arbetare i klädindustrin är kvinnor. Väldigt få har en högre befattning eller chefroll. Löner avspeglar dessutom en tydlig hierarki. Att tillverka kläder har alltid varit arbetsintensivt och svårt att industrialisera. Det är ofta ett tungt jobb som än idag sliter på kroppen, hörsel och syn. Luften i fabriker är inte sällan dålig och arbetsdagen innebär 12-timmarspass.

”We cannot exploit women in one country to empower them in another.”

– Hayat Rachi

12 timmars-pass som ofta innebär sexuella trakasserier. Bara i Indien beräknas det att 60 % av de anställda kvinnorna inom klädindustrin utsätts för både fysisk och psykisk misshandel under arbetstid. Det är 21 000 000 kvinnor bara i Indien. Dubbelt så många människor som hela Sveriges befolkning blir utsatta.

Att hylla Internationella kvinnodagen är att hylla de starka kvinnorna som gör skillnad i samhället men vi får aldrig glömma vems händer som har tillverkat den snygga ”power suit” som de bär på omslaget av Vogue, Veckans affärer eller på Instagram. Vi kan inte nyttja kvinnor i ett land för att stärka dem i ett annat.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *