Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

100 % hållbart material

De senaste 5 åren har allt fler modeföretag börjat lyfta fram deras hållbarhetsarbeten och visar att de gör ett tydligt ställningstagande. Det visar både på att konsumenten faktiskt efterfrågar hållbarhet allt mer. Men också att vi står inför ett skifte inom klädindustrin där ”hållbarhet” inte bara är något nödvändigt ont som betraktas i förbifarten utan nu, nu får hållbarhet sitta på första raden på catwalken. Hållbarheten har tagit på sig en huvudroll och ett ansvar som försäljningsargument – köp den här hatten, den är hållbart producerar så du behöver inte slippa någon klädskam medan du fortsätter att konsumera i samma mönster som tidigare…

Problemet är bara att det är inte främst vad vi konsumerar som är problematiskt utan HUR vi konsumerar och HUR MYCKET vi konsumerar. En hållbar hatt kanske kan få konsumenten att gå rakryggad ut ur butiken men sällan lyfts det fram att en mer timid hatt köpt second hand nästan alltid är mer hållbar om man tittat på hållbarhetens verkliga innebörd.

Green washing inom modeindustrin är inget nytt och jag betvivlar starkt att vi sett slutet på de uppfinningsrika knep som cirkulerar omkring, med argument om varför olika produkter är hållbara alternativ. Ändå för det mig att höja ett ögonbryn när jag läser att ett av världens största lågpriskedjor inom modeindustrin går ut med det stolta löftet att år 2025 kommer de enbart använda 100% hållbara material i sin produktion.

Men det kvarstår en mycket stor problematik i detta löfte – vad är ”hållbara material”?

Det är ett starkt ställningstagande och ett bevis på att hållbarhet håller på att bli en självklarhet snarare än ett undantag. Men det kvarstår en mycket stor problematik i detta löfte – vad är ”hållbara material”?

Ingen har hittills kunnat fastställa tydliga riktlinjer så hur kan företaget mäta om de uppnått sitt mål med 100 % hållbarhet? Vad är det som hindrar dem från att uttala att de redan nu är 100 % hållbara med sina materialval idag? Företaget kommer själva behöva sätta sina egna parametrar. Självklart tror jag att detta uttalande gör stor skillnad då de visar ett ställningstagande och att företaget kommer säkerligen göra stora förändringar i sin produktion. Men det finns en stor problematik i att gå ut med ett löfte som man omöjligt kan följa upp med siffror för att se om man uppnått målet.

Hållbarhet är relativt. Som det mesta i vår värld så finns det baksidor med de flesta saker som produceras inom textilier. Ett bomullstyg är hållbart i aspekten att det kan förmultna i naturen men inte alls hållbart om man ser till den mängd vatten och kemikalier som det krävs för att odla bomull. Frågan kan inte bara vara om vi vill ha ”hållbart” eller inte utan den svåra frågan är vad ska vi definiera som hållbart.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *