Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Tvätta med kastanjer

Hösten är här och hästkastanjerna faller tätt från sina träd. De är inte bara riktigt vackra utan funkar alldeles utmärkt som ersättning för tvättmedel vid mildare tvättar! Riktigt bra budgetalternativ dessutom om tvättmaskinen går varm hemma. Vilket den gör hos oss när varje dag på förskolan i regnrusk innebär smutsiga byxor och strumpor.

Hästkastanjer innehåller ämnet saponin som även finns i de tvättnötter som går att köpa i butik. Däremot krävs det något fler kastanjer per tvätt. Kastanjerna är såklart ett otroligt miljövänligt alternativ till tvättmedel då det innebär mindre kemikalier och kortare fraktvägar – förutsatt att du plockar kastanjerna i närheten såklart! Dessutom är de ett väldigt bra alternativ för de som är doftkänsliga eller behöver något extra milt för huden.

”Men faktum är att vi tvättar plagg för ofta och många använder en större mängd tvättmedel än rekommenderat!”

Det är viktigt att poängtera att en tvätt med hästkastanjer kommer inte ha samma verkan som en hård tvätt med till exempel Vanish. Om du har mycket fläckar eller stark svettlukt rekommenderas starkare tvättmedel eller ättika. Men faktum är att vi tvättar plagg för ofta och många använder en större mängd tvättmedel än rekommenderat! Detta sliter otroligt mycket på kläder och speciellt om du tvättar i tvättmaskin. Har du dessutom en vana av att slänga in det mesta i torktumlaren så förkortas dina kläders livstid betydligt.

Därför är hästkastanjer ett perfekt alternativ när du behöver köra en klassisk vardagstvätt med kläder som behöver fräschas upp men som inte behöver luftas från tvättkorgen med en tång!

Eftersom vit tvätt är känsligare för missfärgningar så väljer jag enbart att tvätta kulörtvätt med kastanjer. En av de stora fördelarna med kastanjer är att de inte vattnar ut kläder färger lika lätt som vissa, starka tvättmedel gör.

Hur man tvättar med hästkastanjer:

  • Plocka ett gäng hela hästkastanjer.
  • Skala bort det gröna ytterhöljet så du har de bruna kastanjerna framför dig.
  • Dela upp dem i fjärdedelar och fördela på en ugnsplåt.
  • Sätt ugnen på cirka 50 grader och låt dem torka länge under låg temperatur. Det är viktigt att de är helt torra annars kan mögla i burken.
  • Testa av bryta upp en bit för att kontrollera att de är genomtorkade.
  • Häll över bitarna i en burk som kan förslutas.
  • Vid en full tvätt använder du 6-8 hela kastanjer. Använd en bomullspåse eller tunn strumpa att lägga bitarna i. Knyt ihop påsen ordentligt och kasta in den med tvätten i tvättmaskinen!

Så länge kastanjebitarna står tort (och gärna mörkt) så kan de hålla hur länge som helst! Vid en tvätt på 40 grader så kan du använda samma kastanjer vid två tvättar. Därefter är de bara att kasta i komposten eftersom de bryts ner helt naturligt!

Du kan även göra tvättmedel på hästkastanjer men eftersom de bara håller ett par veckor max så föredrar jag att använda dem som tvättnötter. Time is money… Om du vill prova att göra flytande tvättmedel eller tvättpulver av hästkastanjerna så rekommenderar jag varmt att du läser vidare här.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *