Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Klädindustrins roll i det globala klimatnödläget

I veckan utlystes klimatnödläge av 94 världsstäder i klimatnätverket C40. Mötet i Köpenhamn visar på att allt fler börjar inse vilka utmaningar vi står inför. Men vilken roll spelar klädindustrin i de klimatutmaningar som vi står inför?

Faktum är att klädindustrin står för mer utsläpp än flygindustrin och sjöfarten – tillsammans. Det känns som år 2019 kommer minnas som ”flygskammens” år och med Greta i spetsen så har världen fått upp ögonen för hur absurt vi behandlar jordens tillgångar. Samtidigt så är kläder det vi konsumerar mest efter livsmedel, alkohol och tobak. Vi köper mer kläder än för tio år sedan och betydligt fler plagg än för 50 år sedan.

Problemet med detta är att enligt en av Mistras rapporter sker 80 % av klimatutsläppet vid tillverkning. Vad du handlar för kläder är viktigt men det avgörande för klädindustrins inverkan på klimatet är mängden kläder vi köper idag. En svensk köper i snitt 13 kilo kläder idag och slänger 8 kilo! Allt för många av dessa kläder hamnar snabbt som ”landfill”, nedgrävda i gigantiska sopsamlingar. De flesta second hand butiker svämmas över med plagg som skänks bort. Allt för många plagg är dessvärre tillverkade i så dålig kvalité att deras livslängd inte klarar en andra ägare utan att upplevas som utslitna. Det är såklart fantastisk att så många har fått in vanan av att skänka bort kläder till välgörande ändamål men faktum är att vill du slippa att känna framtida ”klädskam” så är det mängden kläder du köper som måste begränsas.

Så en snabb 101 för att slopa klädskam:

  • Köp inte fler plagg än du använder! Du måste inte ha en bomberjacka, Shearling-jacka, lång svart kappa, knälång brun kappa, höstjacka och en annan vårjacka. Lägg tid på att hitta vad som passar din stil, kropp och livstil istället.
  • Köp plagg som är multifunktionella! En seglarjacka kanske är perfekt för powerwalks under hösten och under hösten som skidjacka i backen?
  • Våga tänka lager på lager, kombinera friskt och därigenom skapa nya outfits.
  • Handla second hand. Oavsett hur bra kvalité det nya klädesplagget har så är det nästan alltid bättre ur klimatperspektiv att köpa något i andra hand.
  • Prova att hyra, dela och låna! Det är faktiskt inte så krångligt som det kan kännas. Dessutom är det en ganska stor komplimang till någons smak att gärna vill snajda runt i deras väl valda kläder!
  • Lägg kärlek på dina plagg, ta hand om dem och tvätta dem bara när det behövs. Att inte låta en t-shirt drälla runt på golvet eller ligga längst ner i en tvättkorg i veckor skapar en mycket längre livslängd.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *