Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Älskade tygkasse

Plastpåsen får utstå mycket kritik. I flera länder, bland annat Rwanda, så har den förbjudits helt och i Sverige har det nästan blivit praxis att man behöver betala för påsen. Att plast är dåligt för miljön vet de flesta idag och vi står inför en stor utmaning i hur vi ska hantera allt det plastavfall som vi förbrukar i dag.

Som en vit riddare så har canvas tygpåsen börjat dyka upp som ett alternativ. Istället för att köpa en plastpåse för 2 kr så erbjuds du köpa en tygpåse för 20 kr. Främsta argumentet är att det är mer hållbart eftersom tygpåsen håller längre och uppmuntrar till mindre plast.

Jag har själv nästan alltid en tygpåse i min handväska, för att lägga matvaror eller bära hem ett impulsköp. Men låt oss titta på siffrorna bakom tygpåsen – är den verkligen mer klimat- och miljövänlig än plastpåsen?

Det enkla svaret är JA – den är bättre för miljön om du använder den tillräckligt många gånger!

En tygkasse tillverkas oftast av bomull, ett material som kräver stora mängder vatten och kemikalier. För att producera ett kilo bomull krävs det 22500 liter vatten. Därtill måste man räkna in vatten och miljöbelastning när påsen ska vävas, sys ihop och fraktas till landet påsen ska säljas i.

Givetvis kräver produktion av plastpåse också en del och den tillverkas av råolja som är negativt för miljön. Men en vanlig plastpåse har en mycket mindre inverkan på klimatet vid tillverkning än en tygkasse. Därför är en plastpåse det bästa för miljön, förutsatt att du sen använder den som soppåse en gång och sorterar den rätt så den kan brännas.

En tygkasse (vanlig bomull) måste återanvändas över 7100 gånger istället för att du köper en ny plastpåse, för att man ska ”tjäna” in miljöpåverkan som tygkassen haft vid tillverkning. Det motsvarar att du skulle använda samma tygkasse när du handlar mat, 5 gånger i veckan i 27 år!

Plastpåsen är oftast det bästa alternativet men med den STORA förutsättningen att den inte lämnas ute i naturen för en tygpåse som lämnas i skogen kommer kompostera sig själv medan en plastpåse kommer fortsätta göra skada och ha en negativ klimatpåverkan så länge den inte sorteras ordentligt för förbränning!

För mer spännande information och om du vill fördjupa dig så besök Råd och Röns artikel om tygpåsar.

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *