Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Som man bäddar får man ligga

Men hur bäddar man egentligen bäst? Hur ofta ska man bädda rent, hur ska man tvätta och vilket material är bäst för sängkläder? Få saker är så härliga som att krypa ner i en nybäddad säng men det finns sätt att behålla den känslan längre. När det kommer till kläder så har vi en tendens att tvätta dem för ofta medan sängkläder skjuter vi snarare upp att tvätta. Allmänna riktlinjen i Sverige är att tvätta varannan vecka men här funkar faktiskt sunt förnuft bäst! Har du varit sjuk, svettats eller inte duschat innan du lägger dig i sängen så är det inte rocket sience att sängkläderna kan behöva rengöras oftare. I vår säng ryms både barn och katt så jag behöver i alla fall aldrig oroa mig för att våra lakan inte tvättas ofta nog. Samtidigt så slits tyget av varje tvätt så för miljöns skull så är det bäst att inte tvätta mer är du faktiskt behöver.

För att spara på tvättarna så se till att vädra sängen! Istället för att bädda snyggt med överkast som stänger in sängkläderna, ta för vana att hänga täcket över sänggaveln och låt gärna kuddarna vädra vid fönstret. Ett par gånger i veckan spraya lite linnevatten på dem för att få den nybäddade känslan att stanna kvar!

När det är dags att tvätta så se till att tvätta i 60 grader så att lakanen blir ordentligt rena och bakterier försvinner. Tvätta sängkläderna helst för sig, exempelvis handdukar skapar friktion mot tyget. Se till att inte ta för mycket tvättmedel (väldigt vanligt) och undvik gärna blekningsmedel, mjukgörande medel och torktumlare om det går – det sliter bara på tyget i onödan. Dessutom doftar sängkläderna som bäst när de torkat i vinden!

Material och trådtäthet gör skillnad! I det långa loppet spar både du och miljön på att investera i sängkläder i 100 % linne, siden eller bomull som gärna har en TC över 200 (trådtäthet per tum). Att sova i naturmaterial med lite högre kvalité gör både att de håller längre men också är bättre för både hud och hälsa!

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *