Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Köpenhamns modevecka fylld av lavendel och citron

Köpenhamns modevecka eller ska vi snarare kalla det Skandinaviens modevecka nu när både norska och svenska märken flockas för att synas i vimlet? Modeveckan har tydligt gått ut med att de uppmuntrar hållbarhet inom klädindustrin och lyfter företag som tar ansvar för sin produktion och eftersträvar hållbar konsumtion. Var och vartannat företag lyfter GOTS bomull och museling fri ull. Det är tydligt att det blir allt mer självklart att ett trendigt modemärke måste vara hållbart och göra ett medvetet ställningstagande gällande klimat och mänskliga rättigheter. Det rör sig för visso om en hel del green washing men det är otroligt viktigt att notera att det som för 10 år sedan enbart lyftets av ett fåtal företag inte längre betraktas som extremt utan idag förväntas ett ansvar som ska ligga hos klädmärken.

Men det finns ett annat sätt som hållbart mode genomsyrar trenderna som lyfts under SS20. Det talas om lavendel-lila, citrongult och blomstrande print. På runway syns markerade axlar på kavajer och rutiga prints matchade med coola cowboy boots. Det är stora ärmar och höga kragar på voluminösa klänningar med cykelbyxor skymtandes under. För den som inte trivs i tunga boots så är vita klackskor med smala remmar och en stråväska självklara assessorer. Slutligen talas det om 1970 – och 80-tals inspiration och neonrosa plagg lyser i kontrast till olika nyanser av beige och brunt.

Känns inte allt ovan lite bekant? Känns det inte som att samma beskrivning fanns för sommaren 2019 som vi precis börjar vinka av? En del trender kommer redan ut i butik nu som nyheter inför AW 2019 och somliga detaljer så som puff-axlarna är redan inne på sitt andra år av populär trend. Kan det vara så att trender inte längre är bundna lika starkt till vare sig säsong eller årstid?

Modeindustrin har ofta kritiserats för att mata ut nya trender varje säsong i en evig jakt på neomani och att trigga igång en köplust. För mig är det självklart att de ihop-flytande kollektionerna är en respons på ett mer hållbart ställningstagande för mode. Du ska inte köpa ett nytt plagg bara för att det är en ny säsong men kanske uppmuntras du istället till att köpa nya plagg för att ständigt uppdatera din egen resa i identitetssökande och utveckling?

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *