Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hyra – den nya trenden

Filippa K har försökt, Houdini och Remake stoltserar med att hyra ut kläder. Nu hakar klädjätten H&M på trenden att hyra ut kläder. Första försöket släpps i den nyrenoverade butiken vid Sergels torg i Stockholm som har nyöppning i höst. Tanken är att man kan hyra kläder från deras Conscious Exclusive-kollektioner. Om vi har tur så kanske det dyker upp en och annan guldklimp som har stor efterfrågan på andrahandsmarknaden under högsäsongen för bröllop! Separat från uthyrningen så ska butiken också ha en liten syateljé där kunden kan få hjälp att reparera eller uppdatera plagg. Allt detta för att bli lite med cirkulära.

Det är ingen hemlighet att H&M arbetar hårt för att profilera sig som mer hållbara och har fått en hel del kritik för att det anses som ”green washing” – alltså att man fokuserar på att framstå som hållbara snarare än att arbeta för att utvecklas som så hållbara som möjligt. H&M grundidé är att skapa kläder som var tillgängliga för alla och som företag växte de fram under en tid då trendiga kläder endast var för de rika. Som företag var de en stor del i att demokratisera mode och genom lägre priser möjliggjorde de att alla kan få haka på trender och nya modeflugor. Det innebar att människor lite lättare kunde röra sig mellan olika samhällsklasser och statusplagg gick att imitera. Men som ett brev på posten kom massproduktionen och idag är det ett företag som skapar fler plagg än det finns efterfrågan för.

Mycket kritik har lyfts mot H&M och andra internationella, massproducerande klädmärken som tycks prioritera vinst framför hållbarhet. Däremot bör man inte se det svartvitt, att skifta ett gigantiskt företags hela struktur tar tid och definitivt finns det mycket mer som kan göras. Men med det fastställt så ska man inte förbise de massiva framsteg som sker och vikten av medvetandegöra köparen om att det finns alternativ till att bara köpa nytt. Varje steg i rätt riktning tycker jag förtjänas att lyftas fram och hyllas. Så grattis H&M, jag ser fram emot att hyra en klänning nästa gång jag ska på finmiddag och min garderob hemma inte fyller kravet för kvällen!

Var den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *